Escalfant l’ambient

Hi ha noticies que no haurien de ser-ho, perquè hi ha accions que estan fora de tota lògica. Les estufes a les terrasses exteriors del bars escalfen més la reflexió, que no pas la temperatura. I és que posar calefacció al carrer és tan estúpid que no se m’acut cap exemple que sigui equiparable en l’absurd. Aquesta és una pràctica que ha pres rellevància amb la prohibició de fumar a l’interior dels establiments públics, però que ja era comuna molt abans que aquesta entrés en vigor.

París prohibirà en un termini de dos anys les estufes de gas de les terrasses, però no les elèctriques, segons informaven alguns mitjans fa uns dies. Que m’expliquin perquè unes si i les altres no, i que també m’expliquin quan de temps tardarem a fer-ho aquí. Em resulta extrany que prenguem algunes mesures d’estalvi energètic d’un dia per l’altre i que n’oblidem unes altres. Indubtablement algunes, com reduir la velocitat, tindran una incidència molt superior a la que suposi desterrar aquesta pràctica, però diria que el problema no és ben bé aquest.

De què serveix sermonejar sobre pràctiques quotidianes i inflar el cap constantment al ciutadà sobre mesures d’estalvi domèstiques si en sortir al carrer ens trobem amb aquests despropòsits? No estem parlant de tenir la calefacció a 25º ni de deixar-nos la finestra oberta, estem dient directament que volem escalfar la temperatura exterior. Algú dubta que el clima no estigui enfollit per culpa de les activitats humanes?

I si ens ho posen tan fàcil, evidentment ens hi afegim i les terrasses van plenes de fumadors i també de no fumadors. Ens fem un mal favor deixant passar coses fàcilment solucionables i difícilment admisibles. El criteri, però sobretot la coherència, ens ha d’ajudar a guanyar credibilitat en la gestió de l’entorn.

Sóc del parer que algunes coses són inqüestionables, i si els propietaris d’establiments es queixen, que es queixin… on anirem a parar! A l’estiu a casa nostra fa calor i a l’hivern pot fer fred, i hi ha milers de persones que treballen i pateixen el clima cada dia. Si tens fred t’abrigues i si fa calor, que els ho diguin als soferts manobres i tants altres, samarreta imperi!

Cal abolir ràpidament aquesta pràctica i posats a fer, també la ubicació dels equips de climatització, que situats als accessos, tenen un efecte similar. Cal fer-ho com una mesura més d’estalvi i eficiència, però sobretot per demostrar que prenem decisions amb total coherència a les necessitats i situació actual. Que anant més poc a poc per les autopistes no ens oblidem d’afanyar-nos a prendre decisions com aquesta.

Aquest post va ser publicat el 12 d’abril de 2011 al blog de monverd.org

Aquesta entrada s'ha publicat en Canvi climàtic, Energia, General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari