Rasquera: un projecte de compostatge local

Orgànica de qualitatA Rasquera es realitza la recollida de residus porta a porta des de l’any 2005. Des de fa just tres mesos, i juntament amb el municipi de Miravet, s’aplica un sistema de pagament per generació de residus (quarta experiència a tot l’estat) que ha incrementat la recollida selectiva per sobre del 85%. El municipi disposa d’una espaiosa i ben gestionada àrea de transferència que dóna suport a la recollida municipal i actúa de deixalleria. Un equip de cinc persones composen la brigada municipal i són els encarregats de la recollida i el manteniment de la transferència. La recollida de matèria orgànica és excel·lent i amb un elevat grau d’utilització de bosses compostables lliurades gratuïtament per l’Ajuntament. Disposen a més, d’una  pala mecànica i una trituradora per la fracció vegetal. I per sobre de tot, tenim un Ajuntament que ho veu clar i un Consorci que hi dóna tot el suport tècnic.

Rasquera té previst compostar-se la matèria orgànica a l’àrea de transferència. Té tots els ingredients i requisits per a fer-ho. Amb una generació anual al voltant de les 90 tones de matèria orgànica, podrà mitjançant un sistema clàssic de pila i voltejat utilitzar també les restes vegetals procedents de la neteja del bosc. Tot plegat, i sense fer res d’especial, potser obtindrà 70 o 80 tones de compost a l’any, que decididament es tornaran als habitants de Rasquera perquè l’utilitzin als seus horts.

Fem un repàs als guanys: es completa el cicle de la matèria sense sortir del poble, es manté en bon estat una part de la superfície forestal, es redueix el risc d’incendi i se n’aprofiten les restes, s’estalvien diners reduint els serveis comercals i el cost de de tractament. Recuperem el sentit comú, trenquem inèrcies i donem exemple. Retornem la confiança i l’esforç als ciutadans i podem exemplificar didàcticament els esforços de la gestió.

Econòmicament les previsions no són menypreables: s’elimina el cost de recollida a l’àrea de transferència per part del Consorci, així com el transport a la Planta de Compostatge del Baix Camp i el cost de tractament. Amb els tràmits reglamentaris, el mateix Ajuntament podrà obtenir les bonificacions pertinents per la quantitat de matèria orgànica recollida aplicant també els coeficients de qualitat. Tot plegat pot suposar 10 o 12.000 euros per un Ajuntament que no arriba als 1.000 habitants.

Més enllà dels números, aprecio que a l’Ajuntament i el Consorci els motiva fer les coses ben fetes en benefici del poble i la comarca.

Sense pressa però sense pausa, aprofitant els actius i les oportunitats, potser Rasquera ens pot mostrar que es poden capgirar les coses, fer una correctíssima gestió dels residus i estalviar diners. Segur que hi ha molts altres casos en que es podrien aplicar models similars amb possibilitat d’èxit.

Aquesta entrada s'ha publicat en General, Projectes, Residus i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 comentaris a l'entrada: Rasquera: un projecte de compostatge local

 1. Anna Lluís diu:

  Els meus millors desitjos perquè aquesta experiència sigui exitosa. L’estaré seguint. Espero que pogueu anar-nos informant per aquest canal

 2. Molta sort en aquest projecte

 3. tonaymemi diu:

  Gràcies Anna, n’anirem informant així com dels resultats i reflexions que generi el projecte de pagament per generació de residus tan a rasquera com a Miravet.

 4. tonaymemi diu:

  Gràcies Ramon, esperem que sigui un projecte que animi a molts altres municipis amb una situació similar a gestionar la matèria orgànica municipal a través del compostatge.

 5. Pitu Nolla diu:

  Molt bona! Gran iniciativa que crec que serà el que hauran de fer molts pobles per poder fer front al tema de les deixalles. Sense cap dubte un exemple a seguir: estalvi de gasoil, de diners, d’electricitat… i a més tindran un compost de més bona qualitat. I demostren vetllar per l’economia del poble. I moltes coses més.

 6. Joan Ignasi Sans diu:

  Hem de traslladar de lo micro (mil habitants) a lo macro (grans empresses com FCC , Valoriza) Com?

 7. Jordi Macarro diu:

  Bona iniciativa, que demostra que amb senzillesa de gestió es poden obtenir grans canvis i profitosos.

Deixa un comentari