Arxiu de la categoria: Projectes

CAPgira: la didàctica dels residus amb efectes secundaris

- “El reciclatge és avorrit perquè ja ho sabem”

- “El reciclatge és avorrit perquè ens repeteixen sempre el mateix”

- “Ens han dit moltes vegades on es llença cada cosa”

Aquestes són les respostes literals que els alumnes participants al projecte CAPgira em repeteixen dia rere dia com un mantra, acompanyades amb alguns sonors esbufecs i unes cares que ho diuen tot quan dic que l’activitat tracta de reciclatge. Continua llegint


Energia Lego

“Transformar la nostra cultura, creant un món on la ciència i la tecnolgia siguin reconegudes, i on els joves somïin convertir-se en herois de la ciència i la tecnolgia.” Així ho resumeix  Dean Kamen, fundador de la First Lego League Arribo a la conclusió que calen més projectes com aquest després de participar amb l’activitat CAPgira a la desena edició que es va celebrar el passat dissabte 6 de febrer a Fira de Reus, i de viure l’entrega de guardons des de la platea. Continua llegint


CAPGIRA: matèries de primera per productes excepcionals

“CAPGIRA” és un joc per introduir-nos en els nous processos de producció basats en l’economia circular i la innovació, així com en les tendències per recuperar hàbits de consum basats en l’estalvi de matèries.  És una activitat didàctica que desplaça els residus i la recollida selectiva del centre de gravetat per centrar l’atenció en l’excepcionalitat dels productes que podem produir, despertant la sorpresa, admiració i creativitat dels alumnes.

Continua llegint


L’altre mapa del Pallars

Just l’endemà de Sant Joan vaig tenir la sort de fer una visita tècnica i de lleure al Pallars Jussà de la mà d’Alejandro Rivera de Cal Soldat. L’Alejandro i la Rosa Maria gestionen Can Soldat, un conjunt Rural a un cop de pedra del Castell de Mur. Més que gestionen, diria que han aixecat, cuiden i viuen un projecte amb una historia preciosa darrera i un rerefons històric extraordinari que es traspua de les parets reconstruïdes del conjunt, en un entorn i vistes meravelloses sobre l’embassament de Terradets des dels 800m d’alçada. És de justícia agrair-los l’hospitalitat i amabilitat, haver-los pogut conèixer i que ens expliquessin de primera mà  aquest projecte personal. No està de més recomanar la visita.

Continua llegint


40% de recollida selectiva: passem pantalla!

El passat divendres 22 de juliol, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost van presentar els resultats i balanç de gestió dels residus a Catalunya l’any 2010.

Aquest dissabte, en llegir la noticia a la premsa m’he adonat del valor que representa posar un 4 al davant de la xifra. Són sense dubte uns magnífics resultats que avalen la feina sense pausa i dels que no podem obviar la necessitat de seguir avançant.

No vull entrar en el detall dels resultats, però si reflexionar sobre aquesta xifra i el significat que té en l’estratègia i els camins que caldrà emprendre d’ara endavant. Aquest 40,57% es pot entendre com el llistó que marca el punt d’inflexió entre l’etapa generalista que ha permès implantar i fer efectiu un model de gestió comuna i assolir uns resultats més que raonables, a una nova etapa en la que caldrà infligir canvis si es volen superar. Potser podríem dir que estem a les portes de l’etapa d’especialització i personalització. A ningú li passa per alt la dificultat de superar aquestes xifres quan s’hi ha arribat. L’estratègia que ens ha portat a aquests resultats seran poc vàlids d’ara endavant, i enlloc d’insistir-hi caldrà buscar solucions diferents. Crec que aquesta percepció és vàlida tan en l’àmbit del model de recollida, el tractament i també en la comunicació. Continua llegint


Una reflexió sobre el sistema de pagament per generació de residus a Rasquera i Miravet

Durant el desembre de 2010 i al llarg dels primers mesos de 2011 s’ha implantat un sistema de pagament per generació de residus als municipis de Rasquera i Miravet, a la Ribera d’Ebre (Tarragona).

Aquest projecte representa tot just, la quarta actuació a l’estat en el camp de la fiscalitat relacionada amb la generació de residus domèstics i comercials, just darrera dels projectes de Torrelles de Llobregat (2003), el municipi d’Esporles, a Mallorca (2009) i Argentona (2010). També aquest mateix any Canet de Mar va iniciar un sistema de pagament per generació a nivell de comerços i grans generadors.

Continua llegint


Rasquera: un projecte de compostatge local

Orgànica de qualitatA Rasquera es realitza la recollida de residus porta a porta des de l’any 2005. Des de fa just tres mesos, i juntament amb el municipi de Miravet, s’aplica un sistema de pagament per generació de residus (quarta experiència a tot l’estat) que ha incrementat la recollida selectiva per sobre del 85%. El municipi disposa d’una espaiosa i ben gestionada àrea de transferència que dóna suport a la recollida municipal i actúa de deixalleria. Un equip de cinc persones composen la brigada municipal i són els encarregats de la recollida i el manteniment de la transferència. La recollida de matèria orgànica és excel·lent i amb un elevat grau d’utilització de bosses compostables lliurades gratuïtament per l’Ajuntament. Disposen a més, d’una  pala mecànica i una trituradora per la fracció vegetal. I per sobre de tot, tenim un Ajuntament que ho veu clar i un Consorci que hi dóna tot el suport tècnic. Continua llegint